Kontakta oss

Human&heart i Almedalen: Skolforskaren om växande problem med kränkningar och om möjliga lösningar

Publicerad: 30 Maj 2024

Robert Thornberg brukar rankas som en av världens främsta experter på forskning som rör mobbning i skolan. Han konstaterar att utvecklingen går åt fel håll i Sverige med ökade problem. Men han fokuserar gärna på möjliga lösningar för att vända den negativa trenden.

I en artikel från Linköpings Universitet, där Robert är professor, berättar han om det starka minnet som barn när en klasskamrat i årskurs fyra blev utsatt för mobbning. Det sådde ett frö hos honom, som med tiden grodde.  

Idag är Robert en av de mest citerade forskarna när det gäller området mobbning, och hans forskning har uppmärksammats både nationellt och internationellt. 

Utvecklingen i Sverige när det gäller mobbning har enligt Robert varit negativ de senaste tio åren med en växande problematik. På Human&hearts seminarium berättar han om möjliga faktorer till det, hur många elever som kränker andra försöker rättfärdiga sina ageranden och om varför det kan vara så stor skillnad mellan olika skolklasser. Han berättar också vad vuxna i skolan kan göra för att minska problemen.

Robert Thornberg föreläser på Human&hearts mötesplats under Almedalsveckan, onsdagen den 26/6 kl 10. I samband med föreläsningen fortsätter diskussionen om mobbning och kränkningar i skolmiljö med en mycket namnkunnig panel:

Anna Olskog, nytillträdd förbundsordförande, Sverige Lärare

Lisen Bergquist, barnrättsjurist, eller Maja Frankel, generalsekreterare, Friends

Bodil Båvner, utredare inom skola/förskola, SKR

Här kan du säkra din plats till seminariet. Antalet platser är begränsat. (Länk)

Här kan du läsa mer om Human&hearts största satsning hittills på Almedalen. (Länk)