Kontakta oss

1 500 steg mot en bättre arbetsplats

Publicerad: 17 Okt 2022

Det krävs en gnista för att tända en låga. Och ibland kan det krävas en incident för att synliggöra ett större problem. Med hjälp av Human & Heart har medarbetarna på Seco Tools tagit första steget mot en sundare arbetsmiljö – fri från kränkningar och trakasserier.

I över 80 år har Seco varit en pålitlig verktygsleverantör. Nu har bolagets drygt 1 500 medarbetare i Sverige dessutom fått en grundlig utbildning i social och organisatorisk arbetsmiljö, levererad av Human & Heart.

– Allt började med en anmälan. Det blev tydligt att det förekom kränkningar och andra typer av osunda beteenden hos oss – och vi märkte snart att antalet anmälningar ökade, säger Angelica Achrén, HR-generalist på Seco.

Behovet var därmed glasklart: åtgärder behövdes på både kort och lång sikt. Efter lite efterforskningar kopplades Human & Heart in för att hjälpa till med utredningsarbetet av anmälningarna – vilket blev startskottet för ett långt samarbete.

– Vi fick snabbt en bra relation med Human & Heart. Och väldigt goda utredningsresultat! Därför kändes det givet att gå vidare med samarbetet till en ordentlig utbildningsinsats.

BRAINSTORMING

Frågan var bara hur utbildningen skulle gå till – och vad den skulle innehålla. Seco inledde med en workshop, där brainstorming av chefer, HR och fackliga representanter mynnade ut i ett förslag på en skräddarsydd variant av Human & Hearts arbetsmiljöutbildning.

– Därefter testade vi materialet på en pilotgrupp med produktionsledare, HR, gruppledare och fackliga representanter, för att kunna finjustera innehållet.

Resultatet blev en sex timmar lång utbildning med fokus på grupparbete, som varje Seco-medarbetare genomförde tillsammans med sitt eget skift- eller arbetslag.

– Vi fokuserade på frågorna: Vad ska vi börja göra?, Vad ska vi sluta göra? och Vad ska vi fortsätta göra? Varje utbildningstillfälle mynnade därmed ut i en handlingsplan.

Vilka reaktioner har ni fått på utbildningen?

– Mycket positiv feedback! Det märks att våra medarbetare tycker att den här typen av frågor är viktiga. Vi har också skickat ut en enkät där utbildningen fick höga betyg.

Hur skulle du sammanfatta era upplevelser av Human & Heart som utbildningsleverantör?

– Engagerade, lyhörda och professionella. Vi som beställare är otroligt nöjda – och våra medarbetare har verkligen uppskattat de olika föreläsarna, säger Angelica Achrén och avslutar:

– Vi har påbörjat en kulturförändring och ser redan effekter inom rapporteringsbenägenhet.

Den här webbsidan använder sig av cookies för att fungera på bästa sätt.
Jag godkänner