Kontakta oss

Chefen Maria blev mobbad på jobbet: ”Livet blir sig aldrig mer likt”

Publicerad: 26 Okt 2020

Det är en regnig dag när Maria tar emot i sitt hem på en ort i västra Sverige. Hon ler välkomnande, men ska snart berätta om händelser som har orsakat så mycket smärta och som fortfarande gör ont. Hur hon som kommunal chef blev anklagad för att kränka kollegor, men i själva verket visade det sig senare att det var hon som var offret.

Hon heter egentligen något annat än Maria, men berättar anonymt vad som hände när hon utsattes för kränkande särbehandling. Hon tittar ut genom fönstret mot havet. Fantastiskt med havsutsikt från hemmet, men färgtonen är grå, blåsten intensiv och vågorna höga. Maria hade skaffat en liten lägenhet i den betydligt mindre kommunen längre norrut där hon hade fått en kommunal chefstjänst. Hon började sommaren 2017 och skulle veckopendla. Det skulle bli långa resor, men en överenskommelse med arbetsgivaren om att få jobba en del av tiden hemifrån gjorde att både arbetslivet i den lilla kommunen och privatlivet i Västsverige skulle fungera, trodde hon.
– Jag såg verkligen fram emot det här uppdraget. Jag hade varit chef på min hemort i 14 år och fick möjlighet till en ny utmaning. Min man och jag diskuterade och kom fram till att det var något bra och spännande att satsa på, säger Maria och tittar ut mot havet igen. Innan Maria hade tillträtt så hade en omorganisation genomförts i verksamheten. Det ska ha varit orsaken till att hennes företrädare valde att sluta. Och den personen hade synpunkter på Marias kompetens och fick framföra dessa i olika mötessammanhang. Samtidigt togs löftet tillbaka om att få jobba en del av tiden från hemmet i Västsverige. Möten planerades in till sena fredagseftermiddagar och måndagsmorgnar.
– Under en period på tre månader kunde jag inte åka hem, berättar Maria.

"Mitt självförtroende är inte lika gott längre. Det gör fortfarande ont. Men jag är så otroligt tacksam för att sanningen kom fram. Även om det satt långt inne."

Maktkamper och rykten
Mycket snart skulle det visa sig att Maria hade klivit in i en arbetssituation som enligt den utredning som senare skulle göras ”var präglad av maktkamper, rykten och osund social kontroll av varandra”. Maria utsattes för illasinnade rykten och baktalades kontinuerligt av både sina medarbetare och av sin företrädare på tjänsten. Utredningen slog senare fast att det var svaga förutsättningar för Maria att lyckas i sitt arbete. 
– Jag gjorde en massa förändringar när jag började på jobbet. Jag såg att det fanns tillsynsärenden som visade hur min företrädare hade brustit och så fanns det juridiska felaktigheter i verksamheten som jag ville försöka rätta till. 

Situationen blev ohållbar 
Flera av Marias medarbetare och hennes närmaste chef reagerade på de brister i verksamheten som lyftes fram och förändringar som skulle genomföras. Ryktesspridningen kom igång på allvar, det fanns medarbetare som sjukskrev sig medan helt andra kollegor stöttade och välkomnade förändringsarbetet. Inte minst flera politiker såg Marias förändringsarbete som något viktigt och bra. Men situationen blev snart ohållbar. För Maria ansågs utsätta medarbetare för mobbning och kränkande särbehandling och när det beslutades om en intern utredning så valde Marias chef att stänga av henne under tiden som utredningen pågick. Sex personer hade lämnat in anmälningar om att de skulle ha blivit kränkta av Maria vid sammanlagt 14 olika tillfällen.
– Under tiden som jag var avstängd så klättrade jag på väggarna. Jag hade ju jobbat under hela mitt vuxna liv och nu fanns det inget jag kunde göra.

Utomstående aktör skulle utreda
Maria hade varit avstängd i någon månad när kommunens personalchef och kommundirektör anlitade Human & Heart för att som utomstående aktör göra en ordentlig utredning av det som hade hänt. Och snart framträdde en bild om en helt annan situation. Efter två månaders utredning kunde det konstateras att Maria inte alls hade utsatt någon för mobbning eller kränkande särbehandling. Visserligen hade det hänt att hon hade höjt rösten ibland, vilket utredarna kunde förstå med tanke på den situation som Maria hade befunnit sig mitt i. Men hon hade inte utsatt någon. Istället pekade mycket på att det var just Maria som var den drabbade, något som ytterligare en utredning som beställdes kunde slå fast.
– Första gången som jag träffade Human & Heart så tänkte jag att det var ännu en sån där ”köpt” utredning så jag var väldigt skeptisk. Jag sa att jag aldrig skulle kunna lita på dem. Men de var så professionella. Jag är så fruktansvärt tacksam för att de såg igenom alla lögner. Och även om jag får kritik för att ha höjt rösten emellanåt, så tar jag till mig av det. När man är utsatt för ett sånt drev så gör man inte alla rätt.

"Human & Heart var så ­professionella. Jag är så ­fruktansvärt tacksam för att de såg igenom alla lögner."

Smärta och tacksamhet
Nu var Maria välkommen tillbaka till sitt jobb, men situationen var alltför infekterad. Hon kände sig illa omtyckt, blev uttittad i mataffären i det lilla samhället och mådde väldigt dåligt. Dessutom sa arbetsgivaren nej till hennes önskemål att lägga möten på ett sånt sätt att hon kunde åka hem till Västsverige åtminstone varannan helg. Allt det gjorde att Maria lämnade in sin avskedsansökan.
– Jag är arbetssökande numera. Efter att ha jobbat i hela mitt liv och fått de allra flesta jobb som jag har sökt, så är det på ett helt annat sätt nu. Jag vet inte om det är arbetsgivare som googlar på mitt namn och blir osäkra när de får upp tidningsrubriker om vad som ska ha hänt i kommunen. Eller också är det helt enkelt jag själv som har förändrats. Mitt självförtroende är inte lika gott längre. Det gör fortfarande ont. Men jag är så otroligt tacksam för att sanningen kom fram. Även om det satt långt inne.