Kontakta oss

Därför stöttar Human&heart guld-Bosses elitsatsning

Publicerad: 27 Feb 2024

Det har nu gått någon vecka sedan skidåkaren Bosse Lövgren från Falun tog guldmedalj i sprint vid junior-SM. Nu satsar han vidare mot livet som senior och landslagsman. Och den stöttning han får från aktörer som exempelvis Human&heart är viktig, hävdar han, för att möjliggöra kampen att nå nya och högre mål.

Bosse Lövgren från Falun har haft en bra skidsäsong i stentuff konkurrens av andra juniorer. Och vid junior-SM i Ulricehamn blev det ordentligt med plåster på såren efter att inte ha nått riktigt ända fram för att bli uttagen till junior-VM. För med Lövgren på startlinjen i SM-sprinten så blev det segrar i både prologen, kvartsfinalen, semifinalen och till slut också i finalen.

Men kampen blev stenhård. Lövgren tog guldet med åtta hundradelars marginal före Erik Bergström, och han besegrade också trean Jonatan Lindberg som både lyckades ta sig till JVM och där knep en bronspeng. Men vid SM visade det sig att Bosse var den starkare.

– Det här betyder jättemycket. Och när jag inte tog mig till JVM, som var huvudmålet för säsongen, så känns det fantastiskt att kunna komma tillbaka och vinna JSM-guldet. Det är riktigt skönt.

”Hjälpen har stor betydelse”

Faluåkaren Bosse Lövgren gör nu sitt sista år som junior, då han blir 20 år i sommar. Han går också den sista terminen på skidgymnasiet i Mora, och han tävlar för Östersunds SK.

Att Human&heart och andra aktörer är med och ekonomiskt stöttar Lövgrens elitsatsning har en viktig betydelse, säger han själv.

– Ja det betyder verkligen jättemycket! För även om klubben betalar boende så är det så mycket annat som verkligen kostar pengar. Som resor, material som man inte har sponsring på, kläder och handskar och sånt. Och att ha tid att jobba extra är svårt när man både går i skolan och ska elitsatsa på längdskidor. Att få en sådan här stöttning gör absolut skillnad. Det gör det verkligen!

”Glada att kunna bidra”

Human&hearts vd Andreas Pernhall har själv en bakgrund som elitidrottare, som innebandymålvakt på toppnivå under många år, både i IBF Falun och i landslaget. Det ger ett extra stort engagemang för idrottens kraft och dess förebilder.

– Ja som gammal lagidrottare så inser jag att det kan finnas särskilda utmaningar för unga talanger som satsar på en individuell idrott. Därför kände vi att vi ville vara med och stötta Bosse Lövgrens satsning och ambitioner att nå eliten även på seniornivå.

– Det handlar ju inte bara om att man ska vara duktig på att åka skidor, utan också om att man ska lyckas finansiera sin egen satsning. Och Bosses utvecklingsresa är så fantastisk att följa, så där är vi inom Human&heart glada att kunna vara med och bidra.

Stöttar även andra 

När det gäller Andreas Pernhalls ”ursprungliga hemmaplan” inom IBF Falun, så har Human&heart även valt att stötta en av landets främsta innebandyspelare på damsidan – Moa Gustafsson, som den här säsongen var med och tog VM-guld för Sverige. Moa är dessutom med i IBF Faluns kampanj ”Alla på plan” med en viktig koppling till skolans värld och att vara en god förebild och inspirationskälla för barn och ungdomar. 

Projektet handlar om hur elitspelarna engageras i ett samarbete med grundskolor i Falu kommun, kopplat till både fysisk aktivitet, värdegrundsarbete och extra stöd för skolornas elevhälsoteam.

– Ja projektets koppling till skolans värld gör det oerhört viktigt på flera sätt, och Moa är därmed också en viktig förebild för barn och unga även vid sidan av planen. Så att finnas med och bidra även här känns viktigt för oss, förklarar Andreas Pernhall.

Inte bara inom idrotten

Ett annat exempel på verksamheter som Human&heart brinner för, och stöttar, är organisationen Nattvandrarna. Det är en organisation som har fått stöd från Human&heart ända från det att företaget först bildades för över sex år sedan.

– Ja det har känts så viktigt för oss, för även om idrotten gör en otrolig skillnad för många barn och unga – på en mängd olika plan – så gör Nattvandrarna skillnad i sammanhang där inte idrotten når fram, förklarar Andreas Pernhall.

Organisationen Nattvandrarna Sverige bildades år 1989 i samband med omfattande kravaller i Kungsträdgården i Stockholm. Det här är den äldsta organisationen i landet med syfte att nattvandra på stan för att skapa trygghet i samhället och agera som vuxna förebilder för ungdomar. 

– Organisationen Nattvandrarnas engagemang och viktiga arbete kopplat till en mängd nattvandrarföreningar runt om i landet, gör verkligen viktiga insatser, helg efter helg och år efter år. Vi är glada att kunna fortsätta bidra till organisationens arbete, avslutar Andreas Pernhall.

/NIKLAS LINDH, REPORTER