Kontakta oss

Den så viktiga faktorn – därför tackade han Ja till Human&heart

Publicerad: 3 Mar 2024

Han är psykologen med specialinriktning mot kränkande särbehandling och han har ett mycket stort intresse för kampsport. I november blev han den andre medarbetaren på Human&hearts nordligast belägna kontor i Sverige. ”Det var främst RUM-metodiken som fick mig på fall”, säger Luleåbon Filip Hagkvist med ett leende.

(Bildtexter, Stora bilden: Filip Hagkvist, ny medarbetare hos Human&heart. De mindre bilderna: Filips kollega i Luleå Lisa Hedqvist samt huset där Human&hearts kontor finns i Luleå)

Det är en mulen dag i Luleå, men ändå uppehållsväder, när Filip låser upp dörren till Human&hearts kontor i centrala Luleå. Här öppnades bolagets kontor i augusti, och efter tre månader fick Lisa Hedqvist, som var först på plats, sällskap av Filip Hagkvist. Han är en legitimerad psykolog med specialinriktning inom just kränkande särbehandling.

– RUM-metodiken var en mycket bidragande orsak till att jag ville jobba inom Human&heart och så en drivkraft att göra bra saker tillsammans som kan bidra till en positiv förändring. Och när vi gör ett riktigt bra jobb ihop, så då vill fler anlita bolaget och då blir ju resultatet bra på alla plan.

Filip Hagkvist är legitimerad psykolog med specialisering mot kränkande särbehandling. Han utbildades inom Umeå Universitet och han har före sin anställning hos Human&heart jobbat i flera år inom Falck Sverige AB, som tidigare hette Previa. Där var han först anställd som psykolog och därefter konsultchef och sedermera blev han samordnare/organisationskonsult inom området kränkande särbehandling.

Fler uppdrag i norra Sverige

Före Falck jobbade Filip ett flertal år som psykolog inom det som då hette Norrbottens läns landsting – numera Region Norrbotten. Men nu är han inne på sitt andra kvartal inom Human&heart.

– Jag upplever ett stort välkomnande inom företaget och det bidrog verkligen min kollega här i Luleå Lisa Hedqvist med i väldigt stor utsträckning. Jag känner också att man är efterfrågad och en tillgång som verkligen bidrar – det är något som jag uppskattar väldigt mycket. 

– Sen, att vi har det fantastiskt bra på Luleåkontoret, är ju värt otroligt mycket. Och bara en sån sak som att Human&heart har etablerat sig här i Norrbotten sänder ju ut viktiga signaler och bidrar förstås till att ännu fler i norra Sverige väljer att anlita företaget.

Tvärvetenskapligt arbetssätt ger bättre resultat

Att Human&heart jobbar utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv, med medarbetare som är oftast är jurister, psykologer och beteendevetare som jobbar tillsammans, det är något som Filip Hagkvist värderar väldigt högt.

– Jag tycker att det är fantastiskt. Det är helt enkelt svinbra. (Skratt) Jag har ju ingen juristkompetens överhuvudtaget så jag tycker att det är otroligt roligt, givandet och väldigt viktigt att få höra kollegor från andra yrkesgrupper, vad de ser, vad exempelvis arbetsmiljölagar ur ett djupare perspektiv innebär. Och det här samspelet innebär ju att resultatet av utredningarna för kunderna får en väldigt hög kvalitet.

Bildtext: Filip tillsammans med några av kollegorna på Human&heart.

Rivstart med jätteuppdrag

När Filip började inom Human&heart i november så blev det ingen mjukstart. Istället kom det in ett riktigt stort utredningsuppdrag där Filip var en av medarbetarna som kallades in, bland annat tillsammans med en av Human&hearts mest rutinerade medarbetare inom utredningar, Inger Klangebo som är en av företagets delägare.

– Ja och den utredningen blev klar helt nyligen, så den satte liksom ribban. Vi kände här att om vi genomför det här på ett bra sätt så ska vi nog klara av det mesta. (Skratt) Så det blev en otroligt lärorik och spännande start, där jag i praktiken fick se hur viktig och användbar RUM-metodiken verkligen är. Så den tuffa starten kommer jag att ha stor nytta av.

RUM för skola

Filip ser också fram emot arbetet som nu är på väg att lanseras inom Human&heart – en etablering av RUM-metodiken speciellt avsedd för skolans värld. 

– Det här är ju något som är oerhört viktigt, inte minst för att i förlängningen försöka motverka mobbning i skolan. Och där har vi ju parter som kan ha svårt för att sätta ord på hur man känner sig mobbad, trakasserad och utfryst ur olika sammanhang. Det här ser jag kan få en otroligt viktig betydelse framöver.

Vad är din förhoppning annars när det gäller Human&heart i framtiden?

– Jag hoppas att vi ska kunna jobba mer förebyggande, att vi sprider kunskap om kränkande särbehandling. Vad det är och hur man kan motverka det, så det blir ett större fokus på det förebyggande arbetet. 

– Sen, återigen, så blir det självklart spännande att se utvecklingen av RUM-metodiken som är särskilt anpassad för skolan och där hoppas jag ju att det ska kunna ge väldigt goda effekter när det gäller anti-mobbning och arbetet mot utanförskap inom skolan.

”Kampsporten är rogivande”

När det gäller privatlivet så är det fullt fokus på familjen så klart. Men också på kampsport. Filip är mycket aktiv inom ”Submission Westling" och ”Gracie jiu-jitsu”. Det handlar mycket om positionsbrottning, kast, nedtagningar och att tvinga sin motståndare att ge upp utan att använda sparkar och slag.

– Det här är som MMA men utan slag och sparkar. Det är mitt ”bread and butter”. Det här fullkomligt älskar jag och det fyller mig med stor energi. Det är rogivande.

Bildtext: Filip i samband med tävling i kampsport.

Tävlar du fortfarande?

– Nu är jag ju i sammanhanget så gammal – jag blir 45 år – men jag tävlade faktiskt i höstas. Då mötte jag en kille som var 18, en som var 21 och en som var 22 år. Så man kunde slå ihop två av motståndarna och jag var fortfarande äldre än dem tillsammans. (Skratt)

Hur gick det?

– Jag förlorade en match på övertidspoäng och vann de andra två på ”submission”, så där var ju gammal äldst. (Skratt) Det här är så fruktansvärt kul!

Vad är det annars som är på gång jobbmässigt de närmaste veckorna?

– Vi har ett par uppdrag som är på gång, och några som just har inletts. Så efter den här omfattande och intensiva första utredningen, så är vi nu i uppstartsskeden.  Det är precis så som det ska vara.

/NIKLAS LINDH, REPORTER