Meta
17 september 2024
Allmänt

”En hjärtskärande situation” – Frida och Tilda Boisens reaktion på rapporten om otrygghet i skolan

”En hjärtskärande situation” – Frida och Tilda Boisens reaktion på rapporten om otrygghet i skolan

Frida och Tilda Boisen deltar i kampen mot mobbning i skolan. Pressbilder

Det har varit många och starka reaktioner på den årsrapport som organisationen Friends presenterade förra månaden, som visar hur ökade problem med mobbning i skolan leder till en ”trygghetskollaps”. Några av alla som reagerar starkt är Tilda och Frida Boisen som engagerar sig i frågor kopplat till mobbning och psykisk ohälsa.

– Det är helt hjärtskärande att det är så extremt många som blir utsatta för mobbning i skolan, säger Tilda Boisen. Det är dessutom helt självklart att om man är utsatt för kränkningar och inte känner sig trygg i skolan så blir det betydligt svårare att kunna koncentrera sig och få bra skolresultat. Det är ingen konstig koppling men det är helt fruktansvärt att det får en sån påverkan.

Tilda och hennes mamma Frida Boisen har engagerat sig starkt i skolans värld, i frågor om kampen mot mobbning, diskriminering och utanförskap. I deras gemensamma podcast ”Berätta alltid det här” belyser de ofta att många unga människor är drabbade av psykisk ohälsa, inte minst som en konsekvens av mobbning.

Tilda och Frida Boisen föreläser på en mängd scener runt om i Sverige och har även skrivit en bok tillsammans om psykisk ohälsa. Frida är dessutom ambassadör för Friends.

– Man måste få vara trygg i skolan, och att hälften av alla barn berättar att de inte är det är helt fruktansvärt, slår Frida fast. Det här är ett haveri för svensk skola. Och i och med att vi har skolplikt så är ju eleverna tvingade att gå till skolan – till en plats där de inte känner sig trygga….

– Ja precis, fyller Tilda i. Och en sån situation skulle aldrig vara ok på en arbetsplats för vuxna. Barnen har i praktiken inte samma rättigheter som vuxna. För på en vanlig arbetsplats skulle den här typen av mobbning betraktas som helt oacceptabelt. Då skulle exempelvis HR-avdelningar och fackförbund gripa in. Men på en skola hamnar ofta de drabbade barnen i en helt försvarslös situation.

Frida och Tilda Boisen medverkade i ett av Human&Hearts seminarier i Almedalen i somras. Längre ner i artikeln kan du se tv-sändningen från seminariet.

Sämre studieresultat för mobbningsutsatta

Organisationen Friends årsrapport om mobbning och otrygghet i skolan publicerades inför skolstart förra månaden. Enligt rapporten så är nästan hälften (46 procent) av alla elever utsatta för kränkningar och mobbning i skolan och/eller på nätet. Dessutom lider många av de utsatta eleverna av psykisk ohälsa, enligt rapporten.

Som en konsekvens av det som de är utsatta för så är frånvaron större, och det är dubbelt så vanligt att barn som är utsatta för mobbning inte får godkänt i något av kärnämnena, enligt rapporten.

Det här är verkligen något som de styrande politikerna, både på riksnivå och på kommunal nivå, borde ta på allra största allvar. Och det gäller även skolornas huvudmän, skolpersonalen och i praktiken hela samhället, enligt Frida:

– Vi behöver ta de här frågorna på riktigt allvar. Sverige har ju inte någon nationell plan eller strategi mot mobbning i skolan som många andra länder har, så det är mycket som faktiskt krävs på olika nivåer här.

– Och på skolnivå borde man definitivt också följa och kartlägga hur situationen ser ut. Hur är det på vår skola? Och så kan vi ju alla göra nåt för att bidra. Varenda människa borde kunna stå upp mot mobbning i skolan. Alla kan säga ”Hej” till varandra, alla kan vara inkluderande i olika sammanhang, alla kan lyssna på vad barnen berättar och ställa frågor. Både föräldrar och andra vuxna.

– Stödet till de utsatta måste komma omedelbart. Vi måste alltid agera. Ringa skolan samma dag som vi hör talas om något som ska ha hänt. Man kan inte bara sitta passiv och lämpa över saker på andra, utan det här är något som VI ALLA måste engagera oss i och ta ansvar för. Direkt!

Var fjärde barn utsatt för mobbning på nätet

Rapporten från Friends visar också på hur mobbningen sprider sig alltmer även digitalt i en mängd olika forum. Mer än var fjärde elev (26 procent) säger sig ha blivit utsatt för nätmobbning av andra elever.

– Förr var ju mobbningen begränsad till skoltid, men nu går mobbningen rakt in i mobilerna dygnet runt, förklarar Frida, och Tilda fyller i:

– Mobbning på nätet är ju mycket svårare att upptäcka. Det är svårt för omgivningen att få upp ögonen för nätmobbning, och som drabbad skäms man ofta för att vara utsatt och mänga väljer att inte berätta om det för andra vuxna.

Det är också viktigt att skolorna ser mobbning på nätet som något som även angår skolverksamheten, säger Tilda:

– Är det en elev som utsätter någon annan för mobbning på nätet så är det självklart att det berör skolmiljön. Det är alltför ofta som skolor väljer att inte engagera sig i kränkningar på nätet som sker utanför skoltid. Det är helt fel! Vi måste se med öppna ögon, vi måste ställa frågor och agera. Politiker, skolan, föräldrar och resten av vuxenvärlden. Det här måste få ett slut!

LÄSTIPS:

TV: Se Human&Hearts seminarium i Almedalen, med Tilda och Frida Boisen.

TV: Forskaren: Så kan mobbningen i skolan minska.

TV: Över 100 000 drabbade av kränkningar varje år – Hur kan mobbningen stoppas?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Human & Heart

Kontakta oss

info@humanheart.se

+46 (0)8 82 40 00

Org Nr.

559122-1410

Besöksadress

Pelle Bergs Backe 3C

791 50 Falun

Vill du ha de senaste uppdateringarna?

Glöm inte prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Human & Heart
Copyright ©2024 Human&Heart