Kontakta oss

Hon var polis på internationella uppdrag – möt Elsie, utredare på Human&heart

Publicerad: 15 Apr 2024

Elsie Andersson från Älvdalen är en av Human&hearts riktigt rutinerade utredare. Under 40 år arbetade hon inom Polismyndigheten med en mängd olika arbetsuppgifter, och hon har flera gånger varit ute på internationella uppdrag i krigets spår. Nu berättar hon om ett yrkesliv som har berört henne starkt – och som fortsätter med lika stort engagemang.

Att gå i pension vid 67 års ålder var aldrig aktuellt för Elsie Andersson. Hon fortsatte som civilanställd inom polisen under ytterligare ett par år. Men hösten 2018 kom en fråga från Andreas Pernhall, vd på det då relativt nystartade bolaget Human&heart. Det var en fråga om ett jobb som både väckte en viss förvåning och nyfikenhet hos Elsie. 

– Ja först tänkte jag….vad är det här? Men samtidigt tänkte jag att det kanske kunde vara intressant.

Elsie Andersson började sin polisiära bana år 1979 på polisskolan med efterföljande praktik och därefter på den så kallade ”ingripandeverksamheten”, med att åka radiobil. Hon fanns ofta på plats mitt i dramatiska skeenden, eller i brottens spår. Den ena dagen var inte den andra lik. Men så småningom sökte hon sig till polisens utlandsstyrka och blev uttagen till FN-tjänst i Bosnien-Hercegovina.

Bildtext: Elsie på FN-tjänstgöring i Bosnien-Hercegovina. Foto: Privat

På uppdrag i sönderbombade städer

Det blodiga kriget i det forna Jugoslavien, under första halvan av 1990-talet, skördade över 100 000 dödsoffer. Elsie befann sig i dramatiska miljöer och helt sönderbombade städer, precis efter krigsslutet i Bosnien-Hercegovina.

– Då jobbade vi nattskift och vi hade närkontakt med en finsk militärbas om det skulle hända nåt ifall vi blev attackerade. Ibland blev det ju förhöjd beredskap men vi klarade oss utan någon större dramatik. Där jobbade jag också med undervisning av poliser i det forna Jugoslavien, med frågor som mänskliga rättigheter och kampen mot korruption.

Vad har du för känslor inom dig när du tänker tillbaka på den tiden?

– Jag skulle vilja åka tillbaka och se hur det ser ut där nu, för då var det så sönderbombat och förstörd infrastruktur. Och det var så minerat så man fick inte gå utanför asfaltkanten. Och där fanns det inga vilda djur kvar för de hade väl trampat på minor…

Bildtext: "Vi lärde oss hur minorna såg ut, då det var minerat överallt", berättar Elsie. Foto: Privat

Bildtext: Elsie tillsammans med teamet hon arbetade med i staden Brcko i Bosnien-Hercegovina, med poliser från bland annat Turkiet, Nordirland, Frankrike och Argentina. Med på bilden finns även tre tolkar. Elsie i bakre raden trea från vänster. Foto: Privat

Nordmakedonien och Kosovo

När FN-uppdraget var över så återvände Elsie till dalapolisen och jobbade på kriminaljouren i Dalarna med att utreda grova brott. Och mycket kom med tiden att handla om att bli förundersökningsledare och senare också om att utreda misstänkta brott i nära relationer.

Men inte nog med det – flera uppdrag utomlands följde. Några år efter tiden i Bosnien-Herzegovina väntade en period i nuvarande Nordmakedonien. Året var 2003 när Elsie jobbade på uppdrag av den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSCE, med undervisning av poliser av en mängd olika folkslag, på polisskolan i Skopje.

– Och när de var utbildade så blev de placerade på olika polisstationer i landet, och då skulle vi åka runt och se hur det gick för de nyutbildade poliserna.

Det låter som ett fint och viktigt uppdrag…?

– Ja egentligen så…. Men man tänkte väl inte så på den tiden… Och så blev det ännu ett utlandsuppdrag, i Kosovo år 2007, när de utropade självständighet och det blev lite oroligheter i samband med det. Då var jag exekutiv polis och samarbetade med landets egen poliskår.

Samtalet från Human&hearts vd

2018 kom så ett telefonsamtal från vd:n på ett bolag som på den tiden var ganska litet, men som redan då hade stora ambitioner. Bolaget hade, och har, en övertygelse om att jobba för ett mer medmänskligt arbetsliv och huvudkontoret var redan från början placerat i Falun. Det vd:n´ Andreas Pernhall berättade för Elsie, och frågade henne om, ledde till att hon några månader senare lämnade polisen efter fyra decennier. Där och då inleddes en ny yrkesbana – som utredare hos Human&heart.

– På den tiden var vi inte så många anställda egentligen. Färre än tio personer. Och idag är det omkring 30. Det är verkligen otroligt att det har vuxit så mycket och så snabbt.

Bildtext: I början av år 2019 började Elsie på sitt nya jobb som utredare på Human&heart. Foto: Niklas Lindh

Elsie har varit ute på utredaruppdrag i stora delar av landet, från Lund i söder och en bra bit upp i Västernorrland. Och redan efter ett år blev den rättssäkra utredningsmetodiken, kallad RUM, den metod som skulle användas i utredningarna. Sedan dess görs samtliga utredningar helt och hållet enligt den metodik som är anpassad utifrån gällande lagstiftning.

– Det har varit väldigt bra att jobba med RUM-metodiken. Rättssäkert! Det är ju viktigt för alla, inte minst för kunderna som beställer utredningar - att det blir rätt!

Att bemöta utsatta människor

Elsie Andersson har en enorm erfarenhet i att möta och bemöta människor i utsatta och utmanande situationer. Det är en erfarenhet som hon har stor nytta av i sitt arbete som utredare inom Human&heart.

– Ja jag har ju träffat människor i alla möjliga situationer genom åren, och det kan vara kopplat till många starka känslor. Men jag blir ju inte förskräckt, utan det är viktigt att behålla lugnet, agera professionellt och försöka bemöta människor utifrån de situationer som de befinner sig i.

Hur har det varit att vara med på den här resan med Human&heart?

– Väldigt bra och fantastiskt! Kunderna är nöjda och det sprider sig! Och det här är verkligen en jättebra arbetsgivare. Sen tycker jag väldigt mycket om att ha kontakt med människor, som man ju får ha i det här arbetet. Det har alltid varit, och är fortfarande, väldigt viktigt för mig.

– I vissa utredningar kan det bli mycket jobb men vi är alltid två utredare som jobbar tillsammans i varje utredning. 

Bildtext: Elsie på Human&hearts huvudkontor i Falun. Foto: Niklas Lindh

Vasaloppet och kampen för älvdalska språket

Elsie har ett starkt engagemang på flera plan i livet – och det märks inte minst på det privata planet. Sambo, barn, barnbarn, syskon och syskonbarn ligger Elsie otroligt varmt om hjärtat – och det gör också Vasaloppet, där Elsie är en självklar del av den ideella kraften i organisationen. Kontrollen i Oxberg är hennes och sambons uppgift att vara med och hålla igång, genom att servera ny energi till Vasaloppsåkarna.

Och jo då – hon har åkt Vasaloppet själv, hela åtta gånger. Dessutom har hon gjort En Svensk Klassiker, hon har sprungit Stockholm Maraton ”några gånger”, och så lite andra tuffa fysiska utmaningar.

Men Elsie har också ett annat engagemang – för det unika älvdalska språket. Hon sitter med i styrelsen för föreningen Ulum Dalska som agerar i kampen för att få älvdalskan att bli ett erkänt språk.

Ett framgångsrikt arbete i hembygden

Det älvdalska språket har stärkt sina positioner kraftigt på senare år. Hundratals skolbarn i kommunen lär sig älvdalska som extraspråk utanför skoltid, vägskyltar finns på både svenska och älvdalska – och så hösten 2020 slog Europarådets språkliga expertkommitté fast att älvdalska ÄR ett språk. Det var också en  bedömning som delades av Europarådets ministerråd, men ännu så länge inte av svenska beslutsfattare. 

Elsie och de andra i föreningen kämpar dock vidare för älvdalskan status.

– Ja det gör vi, och vi planerar nu för ”älvdalskans dag” i sommar och sedan kommer stiftets biskop att gå kurs i älvdalska, på plats i Älvdalen.

När det gäller Human&heart – vad tror du om framtiden för bolaget?

– Som det ser ut så kommer det att utökas ytterligare. Fler kunder och fler uppdrag. Det verkar bara gå åt ett håll, det vill säga framåt. Framtiden ser verkligen ljus ut för Human&heart.

Hur ser din motivation ut för att fortsätta vara en viktig kugge i bolaget även framöver?

– Jag trivs ju med både företaget, medarbetarna och arbetsuppgifterna – så jag fortsätter gärna ett tag till. 

/NIKLAS LINDH, REPORTER