Kontakta oss

Licensera utredare i RUM

Publicerad: 21 Okt 2021

Efterfrågan av utredare i RUM ökar stort

I allt fler upphandlingar ställs krav på att utredningsmetodiken RUM, eller likvärdig metodik, ska användas för att utreda kränkande särbehandling, trakasserier och sexuella trakasserier. Mot bakgrund av att utredningsmetodiken helt är anpassad för svensk rätt och tar sin utgångspunkt i bestämmelserna i diskrimineringslagen och arbetsmiljöföreskrifterna AFS 2001:1 samt AFS 2015:4 är denna utveckling inte särskilt förvånande. 

 

Human&heart har tillsammans med Advokatfirman Glimstedt Dalarna rättigheterna att utbilda och licensera utredare i RUM-metodiken. Det finns två olika spår för att bli licenserad RUM-utredare. 

 

SPÅR 1 

Grundläggande behörighetskrav; akademisk eller polisär examen eller annan utbildning som utbildningsanordnaren bedömer som likvärdig. 

Steg 1 och steg 2 i faktaundersökningsmetodiken (Obs att Steg 3 inte ger behörighet då RUM-metodikutbildningen lägger stor vikt vid de legala krav som svensk lagstiftning ställer på utredningarna). 

 

2 dagars utbildning internat samt inlämnande av avidentifierad utredning och skriftligt prov. 

 

SPÅR 2 

Grundläggande behörighetskrav; akademisk eller polisär examen eller annan utbildning som utbildningsanordnaren bedömer som likvärdig. 

 

4 dagars utbildning internat samt inlämnande av avidentifierad utredning och skriftligt prov. 

 

Om du vill licensera Dig själv eller dina utredare, mejla info@humanheart.se för att få ett offertförslag. 

Den här webbsidan använder sig av cookies för att fungera på bästa sätt.
Jag godkänner