Kontakta oss

Över 200 års yrkeserfarenhet, Human & Heart satsar på seniorerna

Publicerad: 26 Okt 2020

Vi möter fyra av Human & Hearts fem utredande seniorer på ett café i Falun. Att samla dem alla samtidigt är svårt, då det alltid är någon eller några som är ute på uppdrag någonstans i vårt avlånga land.

– Det här är ett helt fantastiskt gäng, konstaterar Human & Hearts VD Andreas Pernhall och beskriver bolagets seniorer som en makalöst kompetent resurs att jobba med.
– Där finns det en källa till rutin och kunskap som vi är så tacksamma att få dra nytta av.
Kaffet är serverat. Den tidigare mord­utredaren inom polisen Berndt Bergström köper en munk.
– Det sitter i sen alla år. Munkar är gott det, skrattar Berndt. Han jobbade som polis i 44 år, till stor del med utredningar av grova våldsbrott och flera stora mordutredningar. 2013 gick han i pension och fem år senare värvades han som utredare av Human & Heart.

Faluns första kvinnliga polis
Runt cafébordet har han sällskap av två andra före detta poliser. Den ena är Elsie Andersson som kom till Polisen Dalarna 1981. Hon jobbade inom allt ifrån ordningspolisen till polisiära uppdrag utomlands. Och de 15 åren innan pensionen var hon jourhavande för­undersökningsledare på länskriminaljouren. Året innan Elsie kom Karin Engström till polisen i Falun som ortens första kvinnliga polis.
– Vi hamnade tillsammans på Falu-Kurirens förstasida. Det var tydligen en stor nyhet att det var kvinnor som var poliser i stan, säger Karin och ler. Under en stor del av sin tid inom dalapolisen jobbade hon med olika utredningar, ofta när det gällde övergrepp mot barn, men också med andra misstankar om våld i nära relationer.

Se saker ur olika perspektiv
Rutinen att jobba med utredningar kring svåra frågor är en viktig faktor till att flera poliser är lämpliga som utredare för Human & Heart. Till det kommer noggrannhet och en förmåga att se en helhet ur olika perspektiv. Och att det ofta finns flera olika sanningar. Sedan krävs en analytisk förmåga och att kunna omsätta dessa till lagar och regler som är relevanta att ta hänsyn till.

Utbildas i lagar och regler
Seniorerna har utbildats i den utredningsmetodik som Human & Heart använder och har fått lära sig mer om arbetsmiljölagen och andra relevanta regelverk.
– Som senior så tror jag att det är en fördel att ha den yrkesbakgrund som vi har, att vi sitter på en mängd erfarenhet. Och vi blir också bemötta därefter, säger Karin Engström och konstaterar att det är roligt och givande att jobba med utredningar hos olika arbetsgivare.
– Jag tar de uppdrag som jag hinner med, säger Elsie Andersson förklarar leende att man som pensionär ju ofta har mycket att stå i. 

"Har varit i sjukbranschen"
En av seniorerna vid fikabordet skiljer sig från mängden. Det är Erik Arnberg som jobbade på SSAB i Borlänge i hela 47 år, eller Domn­arvets järnverk som det hette när 17-årige Erik började. Han jobbade under många år med rehabilitering och försäkringar, både på den fackliga sidan och senare på HR-sidan. 
– Jag har varit i sjukbranschen brukar jag säga, konstaterar Erik underfundigt och berättar att han jobbade två år med samma typ av frågor på personalkontoret i Falu kommun innan han värvades av Human & Heart. Där han har gjort flera insatser som handlar om rehab och vägen framåt ur en problematik. 

200 år av erfarenhet
Vid fikabordet saknas Lennart Hansson Böe som för tillfället var ute på en längre semesterresa. Han har tidigare jobbat som bland annat förhandlingschef inom Region Dalarna och personalchef på MSB, Myndig­heten för samhällsskydd och beredskap. 67 år fyllda jobbar han heltid för Human & Heart samtidigt som de övriga seniorerna ofta landar i genomsnitt på ungefär 50 procent.
– Arbetskamraterna och den erfarenhet vi utbyter mellan varandra är det bästa med det här jobbet. Det är 200 år av erfarenhet som flödar mellan oss. Det är häftigt, säger Erik och får medhåll av kollegorna runt bordet. Inte minst Karin Engström som avslutar;
– Det är så roligt, när man trodde att man hade avslutat sitt yrkesliv, att få vara med i ett nystartat företag som har sån framtidstro. Det är en ynnest. Helt fantastiskt.

Den här webbsidan använder sig av cookies för att fungera på bästa sätt.
Jag godkänner