NYTT PODDAVSNITT: Mobbningen i skolan ökar men så här kan problemen bekämpas enligt forskningen

Robert Thornberg, professor vid Linköpings Universitet, är gäst i Human&Hearts podd "Det gäller livet". Foto: Annica Hesser/Niklas Lindh
De senaste tio åren har förekomsten av mobbning i skolan ökat i Sverige och under samma period har även problemen med våld och hot blivit allt vanligare. Men det finns effektiva sätt att både förebygga och bekämpa problemen med mobbning. Det berättar en av världens högst rankade forskare inom området i Human&Hearts podcast ”Det gäller livet”.
Fakta och forskning visar på en dyster utveckling när det gäller förekomsten av mobbning inom den svenska skolan. Och det är oerhört viktigt att snabbt få stopp på mobbning, eftersom den som blir utsatt riskerar att drabbas av mycket svåra konsekvenser.
Det säger Robert Thornberg, professor i pedagogik på institutionen för beteendevetenskap och lärande vid Linköpings universitet. I podden ”Det gäller livet” berättar han om allvarliga och långtgående konsekvenser som kan följa av mobbning i skolan:
– Barn och unga som är utsatta för mobbning i skolan löper ökad risk att utveckla psykisk ohälsa, till exempel depression, social ångest, självskadebeteende, suicid- eller självmordsbeteenden och ökad risk för posttraumatiskt stressyndrom.
– Det här är väldigt väldigt allvarliga saker. Vi ser också i forskningen att vara utsatt för mobbning i skolan ökar risken för försämrade skolprestationer och ökad skolfrånvaro.
Det låter som att det är väldigt viktigt som vuxen i skolan att ha tentaklerna ute och upptäcka mobbning på ett tidigt stadium?
– Verkligen. Det är jätteviktigt!
– Det finns också studier som visar på ökad risk även som vuxen för psykisk ohälsa och för sociala och psykologiska problem om man var utsatt för mobbning i skolan.
Metoder för att förebygga mobbning
Men det finns starka belägg i forskningen som visar hur man på ett effektivt sätt kan jobba inom skolan för att både förebygga och bekämpa mobbning. I podden delar Robert Thornberg med sig av viktiga råd till personal inom skolan – och berättar mer om vilka faktorer som enligt forskningen kan vara avgörande i skolor och klasser där mobbning inte förekommer alls.
I podden kommenterar Robert Thornberg dessutom studier som visar på en ökad risk för kriminalitet senare i livet om man har utsatt andra för mobbning som barn i skolan. Och så om en oroväckande trend som visar på en ökad förekomst av hot och våld inom skolan under den senaste tioårsperioden, samt vad låsta skolor skulle kunna föra med sig om det blir verklighet som en konsekvens av skolskjutningen i Örebro.
Mer om Human&Hearts podcast ”Det gäller livet” kan du läsa här. (Länk)