Kontakta oss

Hon blev falskt anklagad av anonym visselblåsare

Publicerad: 15 Jun 2023

Mardrömmen blev total för Inger Klangebo när hon anklagades för korruption av en falsk visselblåsare. Visserligen friades hon från anklagelserna i en oberoende granskning, men konsekvenserna blev ändå förödande. I Almedalen berättar hon om vad som hände, och varför hon, som en av Human&hearts grundare, kämpar för rättssäkra utredningar i arbetslivet.

Hon är typexemplet på hur illa det kan gå när rutinerna för att hantera en visselblåsning inte följs, eller inte ens existerar. När Human&heart öppnar ett ”House of Investigations” under Almedalsveckan berättar Inger Klangebo om vad som hände när hon själv blev falskt anklagad via en anonym visselblåsning.

– Ja det var som att befinna sig mitt i en mardröm som inte ville ta slut. Och den mardrömmen fortsatte långt efter det att det var bevisat att anklagelserna var helt falska, säger Inger.

Hur det var att som förvaltningschef i en offentlig organisation anklagas för korruption kommer Inger att berätta under ett föredrag i Almedalen, men också om hur det gick till när hon var fortsatt misstänkliggjord av sin organisation, trots att korruptionsmisstankarna visade sig vara fullständigt grundlösa.

Konsekvenserna blev dramatiska och Inger Klangebo valde själv att under extrem mediabevakning lämna organisationen.

”En mer rättssäker ordning”

Sedan dess har hon själv medverkat som utredare i hundratals internutredningar. Hon är idag specialiserad på utredningar av trakasserier och kränkande särbehandling och hon är en av Human&hearts grundare och delägare.

Arbetsrättsjuristen Tommy Iseskog är en av dem som medverkar i ett panelsamtal direkt efter seminariet med Inger Klangebo. 

– Jag har hört liknande berättelser från olika sammanhang, speciellt där visselblåsaren är anonym. Det är ju av det skälet som det är så viktigt att visselblåsarfunktionen är professionell, och att det går att utreda om det finns någon grund för påståendena. Ett av syftena med den nya lagen är ju just det, att vi ska få en mer rättssäker ordning när det gäller visselblåsande, säger Tommy Iseskog.

Viktigt att berätta

När Inger Klangebo nu tar klivet upp på Human&hearts scen under Almedalsveckan, så gör hon det för att berätta om hur illa det kan gå om de interna systemen inte är rättssäkra.

– Det är så tydligt att konsekvenser för människors karriärer, liv och hälsa många gånger är i händerna på personer som kanske inte alltid vill oss väl. Om jag kan hjälpa någon person genom att berätta min historia, så vill jag göra det. Och jag vill göra det på ett sätt där jag inte hänger ut andra personer, avslutar Inger Klangebo.

Inger håller sitt föredrag på onsdagen den 28 juni kl 13:00 i Human&hearts mötesarena ”House of Investigations” i Almedalen. Du hittar oss på Norra Slottsgränd 10 i Visby.

I en efterföljande paneldiskussion deltar:

– Dahlia Eid, vice förbundsordförande, Vision

– Heike Erkers, förbundsordförande, Akademikerförbundet SSR

– Ida Mörtsell, HR and Communication Director, Rottneros AB

– Jan Blomström, psykolog, Prolead Academy

– Tommy Iseskog, arbetsrättsexpert

Du anmäler dig till seminariet här. 

Human&hearts hela program under Almedalsveckan hittar du här. 

Mat från stjärnkocken Görgen Tidén samt dryck serveras i samband med seminarierna. Läs mer om det här. 

Bildtext: Inger Klangebo berättar sin historia i House of Investigations i Almedalen. Foto: Elin Nysten, Region Gotland/Privat

Den här webbsidan använder sig av cookies för att fungera på bästa sätt.
Jag godkänner