Ökat intresse för RUM-utbildning – ”snabbspåret” i mars en attraktiv möjlighet

Bilder från den senaste RUM-utbildningen. Nere till höger: RUM-metodikens grundare Richard Mårtensson Adin och Cecilia Malm.
Samtidigt som höstens ordinarie RUM-utbildning var fullsatt en längre tid så finns nu en möjlighet att bli färdigutbildad och licensierad RUM-utredare på ett snabbare sätt. Nu erbjuder nämligen Human&Heart en snabbspårsutbildning i RUM-metodiken i mars månad 2025.
Det är den 25 till 27 mars 2025 som utbildningen anordnas i Linköping, och till den här utbildningen så finns det platser kvar i nuläget.
– Snabbspåret är en bra möjlighet för personer som redan idag utreder och som vill bli experter inom utredningsområdet, berättar Richard Mårtensson Adin – en av upphovspersonerna till den rättssäkra utredningsmetodiken och dessutom en av grundarna till Human&Heart.
– De som väljer den här utbildningen kan snabbt få de kunskaper som fordras för att kunna göra rättssäkra utredningar och omsätta kunskaper i praktisk kompetens.
Här kan du anmäla dig till snabbspårsutbildningen i Linköping den 25 till 27 mars.
Bli licensierad utredare före årsskiftet
För att kunna välja just att gå snabbspårsutbildningen i RUM så krävs vissa förkunskaper. Deltagarna ska ha gått Steg 1 och Steg 2 i norska faktaundersökningsmetodiken eller ha en annan kompetens som Human&Heart bedömer som likvärdigt. Dessutom ska deltagarna ha en akademisk utbildning eller motsvarande som utbildningsarrangörerna bedömer som likvärdig, samt ett års arbetslivserfarenhet av utredningsarbete.
Efter att ha genomgått snabbspårsutbildningen så innebär det i praktiken att man kan vara licensierad utredare i RUM-metodiken i god tid före årsskiftet.
– Ja så är det absolut. Efter att man har gått utbildningen så ska man genomföra en tentamen som man kan göra hemma. Den behöver bli godkänd, och därutöver behöver man lämna in en avidentifierad utredningsrapport utifrån metoden, och den rapporten kontrolleras också och man får feedback på den. Även det ingår i utbildningsavgiften.
– När de här båda uppgifterna är avklarade så har man licensen.
LÄSTIPS: Därför satsar Västerås Stad stort på RUM-metodiken – hyllar utbildningsinsatserna.
Växer som arbetsmetodik i Sverige
Det är Richard Mårtensson Adin som leder utbildningen tillsammans med advokat Cecilia Malm. Det är de båda som har utarbetat metodiken som används av mängder av både offentliga och privata organisationer.
– Intresset för RUM-utbildningen är idag väldigt stort och det är oerhört roligt att se hur RUM växer som arbetsmetodik i Sverige. Metodiken bygger ju helt och hållet på svensk lag och på svenska rättsprinciper över hur juridiska utredningar av det här slaget ska bedrivas, berättar Richard Mårtensson Adin och fortsätter:
– Och här vill jag verkligen betona att Arbetsmiljölagen ÄR en lag. Alla utredningar som man gör enligt Arbetsmiljölagen fordrar att man tillämpar de juridiska principer som gäller i Sverige. Alla andra typer av undersökningar som görs kan därmed inte anses vara undersökningar utifrån Arbetsmiljölagens krav.
Hur stort är intresset för att gå RUM-utbildning?
– Intresset för vår ordinarie RUM-utbildning som är två gånger två dagar är extremt stort. Den utbildningsomgång som inleddes i september var fullbelagd sedan länge. När det gäller snabbspårsutbildningen så finns det flera platser kvar och att den anordnas i Linköping istället för Tällberg gör att flera organisationer och personer som finns i södra och mellersta Sverige kan bli särskilt intresserade.
Här kan du anmäla dig till snabbspårsutbildningen i Linköping den 25 till 27 mars.
Här kan du läsa våra allmänna villkor för RUM-licens.
/NIKLAS LINDH, REPORTER